Dr. Kovács Kovidol

Ha nem bukkannék egy nap valami újabb anomáliára a koviddal kapcsolatban, az lenne a csoda!

Jul, 31 2021 (Utoljára Frissítve: Mon, 09 Aug 2021)

„Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja életerőnket.” (Andrew Matthews: Élj vidáman)

1993-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, majd 1997-ben pszichiátria szakvizsgát tettem. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben végzett két éves pszichiátriai kórházi munka után a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam, mint klinikus, kutató, oktató és tréner. 2003-ban tudományos doktori (PhD) fokozatot szereztem klinikai orvostudományokból. Kutatási területeim a pszichoneuroimmunológia[1], az allergiás betegségek pszichés vonatkozásai, depressziós és szorongásos zavarok, viselkedéstudomány, kognitív-viselkedésterápia és relaxációs technikák, időskorúak mentális egészsége, életminőség-kutatás. Vezető helyettese voltam annak a munkacsoportnak, amely a Williams Életkészségek – egészségvédő, betegségmegelőző, stresszkezelő, kommunikációs, kapcsolati és személyiségfejlesztő – tréning hazai adaptációját végezte, és jómagam is több száz résztvevőnek tartottam csoportokat. Részt vettem az intézetünk által szervezett – Hungarostudy – utánkövetéses országos reprezentatív egészség- és életminőség-felmérésekben, illetve társszerkesztője és több fejezet szerzője voltam az eredményeket feldolgozó monográfiának. Kutatási munkámat segítette, hogy a prágai Károly Egyetemen elvégeztem egy neves nemzetközi előadók által vezetett egészségügyi informatikai, statisztikai és epidemiológiai kurzust. Az orvosegyetemen orvosi pszichológiát és kommunikációt oktattam a hallgatóknak magyar és angol nyelven. Számos tudományos és ismeretterjesztő publikációt, előadást, közszereplést és rendezvényszervezést tudok a hátam mögött a fenti témákban, illetve több hazai és nemzetközi szakmai társaságnak és egészségvédő programnak voltam a vezetője vagy vezetőségi tagja.

2010-ben úgy döntöttem, hogy más területeken is szeretném kipróbálni magam, és meg sem álltam a kaliforniai sivatagig, ahol a Cal-Earth Intézetben szupervályog-építő tanonc, majd oktató lettem. 2011-ben a párommal és az öcsémmel megalapítottuk a Szupervályog & Permakultúra Műhelyt. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedem a (környezet)tudatos életmód és a permakultúra, ezen belül is elsősorban az organikus, gyógyító építészet területén. Menet közben okj-s aranykalászos gazda- és kőműves szakmát is szereztem.

A kapocs életutam állomásai között az írás és a tanulás-tanítás, az ÉP-ítés, azaz a törekvés a test-lélek-szellem EGÉSZ-ségére, a föld és a Föld gyógyítására. A (környezet)tudatos, „off grid”[2] életmód és a permakultúra elhivatottja vagyok, amely nemcsak ettől a beteg(ítő) rendszertől való függetlenedést és a természet közeli, élhető otthont jelenti a számomra, de a szellem szabadságát is.

Hobbijaim és egyben a munkám része is az írás, olvasás és a zene, és mindenféle kézműves dolog: bútorfestés, „mozaikolás”, kertészkedés. Az írás végigkíséri az életemet: iskolai bulikra írt szösszenetekkel, naplóírással indult, majd évekig a szakcikkekre és ismereterjesztő írásokra és könyvekre korlátozódott, de mindig is hívott a próza: így született első „Kacskaringók” blogregényem[3] és az „Angyalhegy ökoutópia” regénysorozat[3:1], illetve készülő sci-fi novelláskötetem, amelyek befejezését sajnos félre kellett tennem a COVID-ügy miatt. Szakkönyveimet, szárnyait bontogató szépirodalmi munkásságomat, illetve „szupervályogos” könyveimet az angyalhegy.szupervalyog.com/konyveim oldalon mutatom be.

Részletes szakmai önéletrajzom és publikációs listám, illetve az általam tartott tréningek bemutatása a „régi”, szakmai – valtozasok.net – honlapomon található.

A fénykép után: A koronavírus könyv szempontjából releváns publikációim (a teljesség igénye nélkül):

„ÖKO-LÉTFORMÁK” – szupervályog Búbosház kiállítás és Angyalhegy ökoutópia könyvbemutató, Esztergom, 2018. – Fényképezte: Fekete “Zolimacska”

  • Kovács M. Pszichoneuroimmunológia. In: Füredi J, Németh A, Tariska P, szerk. A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina, 2001. (könyvfejezet)
  • Kovács M. Az allergiás betegségek pszichiátriai vonatkozásai. In: Petrányi Gy, szerk. Klinikai immunológia. Medicina, 2000. (könyvfejezet)
  • Kovács M, Stauder A. Szedmák S. Severity of allergic complaints: the importance of depressed mood. J Psychosom Res; 2003; 54:549-557.
  • Goodwin RD, Castro M, Kovacs M. Major depression and allergy: does neuroticism explain the relationship? Psychosom Med 2006; 68:94-98.
  • Stauder A, Kovács M. Anxiety symptoms in allergic patients: identification and risk factors. Psychosom Med 2003; 65:816-823.
  • Kopp M, Kovács ME, szerk. A magyar népesség életminősége az ezredfordulón, Semmelweis Kiadó, 2006. (monográfia társszerkesztő és társszerző)
  • Kovács M, szerk. Időskori depresszió és szorongás. Springer, 2003. (szerkesztő és társszerző)
  • Kovács ME. Quality of Life and Health of Ageing Women in Hungary: Characteristics and Bio-Psycho-Social Background Factors. In Backes GM, Lasch V, Reimann K (eds): Gender, Health and Ageing. European Perspectives on Life Course…, VS Verlag für Sozialwissenschaften, 2006. (könyvfejezet)
  • Stauder A, Konkoly Thege B, Kovács ME, Balog P, Williams VP, Williams RB. World wide stress: Different problems, similar solutions? Cultural adaptation and evaluation of a standardized stress management program in Hungary. Int J Behav Med. 2010;17(1):25-32.
  • Stone R. Hungarian Science on the Chopping Block (Interview). Science 2004;3 03:942.


Salus aegroti suprema lex esto
Salus aegroti suprema lex esto

Kedves ORVOSTÁRSAM! "A beteg üdve legyen a legfőbb törvény!” Mondj NEM-et milliárdnyi élet testi, lelki megnyomorítására, egészséges emberek, sőt gyermekek életének indokolatlan veszélyeztetésére!

Tovább…
Dr. Kovács Mónika – COVID–1984 𝌇 Fekete Doboz
Dr. Kovács Mónika – COVID–1984 𝌇 Fekete Doboz

Eszköz a szabadságunkhoz! A koronavírus-járvány mozgatórugói és anomáliái, avagy mit rejt a fekete doboz, és hogyan tovább mindezek tükrében?!

Tovább…
SARS vagy COVID? – Miért életbevágó a különbség?
SARS vagy COVID? – Miért életbevágó a különbség?

Hogyan lett a SARS-ból COVID? Egy betegség két külön arca... Miért változtatta meg a WHO a járványügyi alapfogalmakat az új koronavírus-járvány esetében?

Tovább…
Az iskolákból jön a negyedik koronahullám!?
Az iskolákból jön a negyedik koronahullám!?

Az iskolákból jön a negyedik koronahullám!? A szakértők szeptember végére, október elejére teszik az új koronavírus-járványhullám kezdetét. Ezzel eddig nem nagyon lőhetnek bakot. Minden évben ilyenkor kezdődik a szokásos influenzaszezon. (Ami tavaly óta már koronavírus-járvány néven szerepel.) De mire véljük azt, hogy "megint az iskolákból fog elindulni"? Megint?! Az iskolákból?! Ez valami burkolt kampány, hogy szorgalmazzák a gyerekek beoltását is?

Tovább…
Fiatalok Oltakozása!?
Fiatalok Oltakozása!?

Az emberek többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket és az állatkísérleteket. Most mégis alávetik magukat a génbázisú oltóanyaggal folytatott globális emberkísérletnek. Sokan gyermekeiket és magzatukat is kiteszik az oltások elhallgatott veszélyeinek. Vajon indokolt vállalni a kockázatot?

Tovább…