Dr. Kovács Kovidol

Ha nem bukkannék egy nap valami újabb anomáliára a koviddal kapcsolatban, az lenne a csoda!

Jul, 31 2021 (Utoljára Frissítve: Mon, 31 Jan 2022)

„A világot nem régi szemléletű emberek fogják megmenteni új programokkal. Ha a világ megmenekül, új szemléletű emberek fogják megmenteni – programok nélkül.” (Daniel Quinn: Izmael-trilógia)

1993-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, majd 1997-ben pszichiátria szakvizsgát tettem. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben végzett két éves pszichiátriai kórházi munka után a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam, mint klinikus, kutató, oktató és tréner. Tudományos doktori (PhD) fokozatomat klinikai orvostudományokból nyertem el 2003-ban, pszichoneuroimmunológia, illetve az allergiás betegségek pszichés vonatkozásai témában. Kutatási és gyakorlati tapasztalatokat szereztem többek között a viselkedéstudomány, a szociológia, a pszichofarmakológia és a pszichoterápia, a stresszkezelés, a kommunikációs és kapcsolati készség-, illetve a személyiségfejlesztés, továbbá az időskorúak mentális egészsége területeken. Vezető helyettese voltam annak a munkacsoportnak, amely a Williams Életkészségek – egészségvédő, betegségmegelőző, stresszkezelő, kommunikációs, kapcsolati és személyiségfejlesztő – tréning hazai adaptációját végezte, és jómagam is több száz résztvevőnek tartottam csoportokat. Részt vettem az intézetünk által szervezett – Hungarostudy – utánkövetéses országos reprezentatív egészség- és életminőség-felmérésekben, illetve társszerkesztője és több fejezet szerzője voltam az eredményeket feldolgozó monográfiának. Kutatási munkámat segítette, hogy a prágai Károly Egyetemen elvégeztem egy neves nemzetközi előadók által vezetett egészségügyi informatikai, statisztikai és epidemiológiai kurzust. Az orvosegyetemen orvosi pszichológiát és kommunikációt oktattam a hallgatóknak magyar és angol nyelven. Számos tudományos és ismeretterjesztő publikációt, előadást, közszereplést és rendezvényszervezést tudok a hátam mögött a fenti témákban, illetve több hazai és nemzetközi szakmai társaságnak és egészségvédő programnak voltam a vezetője vagy vezetőségi tagja.

„Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja életerőnket.” (Andrew Matthews: Élj vidáman)

2010-ben úgy döntöttem, hogy más területeken is kipróbálom magam, és meg sem álltam a kaliforniai sivatagig, ahol a Cal-Earth Intézetben szupervályog-építő tanonc, majd oktató lettem. 2011-ben a párommal és az öcsémmel megalapítottuk a Szupervályog & Permakultúra Műhelyt. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedem a (környezet)tudatos életmód és a permakultúra, ezen belül is elsősorban az organikus, gyógyító építészet területén. Menet közben okj-s aranykalászos gazda- és kőműves szakmát is szereztem.

A kapocs életutam állomásai között az írás és a tanulás-tanítás, az ÉP-ítés, azaz a törekvés a test-lélek-szellem EGÉSZ-ségére, a föld és a Föld gyógyítására. A (környezet)tudatos, „off grid” életmód és a permakultúra elhivatottja vagyok, amely nemcsak ettől a beteg(ítő) rendszertől való függetlenedést és a természet közeli, élhető otthont jelenti a számomra, de a szellem szabadságát is.

Hobbijaim és egyben a munkám része is az írás, olvasás és a zene, és mindenféle kézműves dolog: bútorfestés, „mozaikolás”, kertészkedés. Az írás végigkíséri az életemet: iskolai bulikra írt szösszenetekkel, naplóírással indult, majd évekig a szakcikkekre és ismereterjesztő írásokra és könyvekre korlátozódott, de mindig is hívott a próza: így született első „Kacskaringók” blogregényem és az „Angyalhegy ökoutópia” regénysorozat, illetve készülő sci-fi novelláskötetem, amelyek befejezését sajnos félre kellett tennem a COVID-ügy miatt. Szakkönyveimet, szárnyait bontogató szépirodalmi munkásságomat, illetve „szupervályogos” könyveimet az angyalhegy.szupervalyog.com/konyveim oldalon mutatom be.

Részletes szakmai önéletrajzom és publikációs listám, illetve az általam tartott tréningek bemutatása a „régi”, szakmai – ValtozasOK.net – honlapomon található.

A fénykép után: A koronavírus könyv szempontjából releváns publikációim (a teljesség igénye nélkül):

„ÖKO-LÉTFORMÁK” – szupervályog Búbosház kiállítás és Angyalhegy ökoutópia könyvbemutató, Esztergom, 2018. – Fényképezte: Fekete “Zolimacska”

  • Kovács M. Pszichoneuroimmunológia. In: Füredi J, Németh A, Tariska P, szerk. A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina, 2001. (könyvfejezet)
  • Kovács M. Az allergiás betegségek pszichiátriai vonatkozásai. In: Petrányi Gy, szerk. Klinikai immunológia. Medicina, 2000. (könyvfejezet)
  • Kovács M, Stauder A. Szedmák S. Severity of allergic complaints: the importance of depressed mood. J Psychosom Res; 2003; 54:549-557.
  • Goodwin RD, Castro M, Kovacs M. Major depression and allergy: does neuroticism explain the relationship? Psychosom Med 2006; 68:94-98.
  • Stauder A, Kovács M. Anxiety symptoms in allergic patients: identification and risk factors. Psychosom Med 2003; 65:816-823.
  • Kopp M, Kovács ME, szerk. A magyar népesség életminősége az ezredfordulón, Semmelweis Kiadó, 2006. (monográfia társszerkesztő és társszerző)
  • Kovács M, szerk. Időskori depresszió és szorongás. Springer, 2003. (szerkesztő és társszerző)
  • Kovács ME. Quality of Life and Health of Ageing Women in Hungary: Characteristics and Bio-Psycho-Social Background Factors. In Backes GM, Lasch V, Reimann K (eds): Gender, Health and Ageing. European Perspectives on Life Course…, VS Verlag für Sozialwissenschaften, 2006. (könyvfejezet)
  • Stauder A, Konkoly Thege B, Kovács ME, Balog P, Williams VP, Williams RB. World wide stress: Different problems, similar solutions? Cultural adaptation and evaluation of a standardized stress management program in Hungary. Int J Behav Med. 2010;17(1):25-32.
  • Stone R. Hungarian Science on the Chopping Block (Interview). Science 2004;3 03:942.


Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! – Alapkérdések a járványról
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! – Alapkérdések a járványról

Nem kellene mindezt elszenvednünk, ha a kezdetektől a megfelelő kérdéseket tesszük fel, és nem hagyjuk, hogy félrekezeljék a kovidügyet. Összegyűjtöttem egy csokorra valót ezekből a kérdésekből, amelyekre várjuk a hiteles és igaz válaszokat. Ön is tegye fel kezelőorvosának, gyógyszerészének!

Tovább…
Cáfolhatatlan bizonyítékok: A génbázisú kovid elleni vakcinák lerombolják az egészséget!
Cáfolhatatlan bizonyítékok: A génbázisú kovid elleni vakcinák lerombolják az egészséget!

Cáfolhatatlan bizonyítékok: A génbázisú kovid elleni vakcinák lerombolják az egészséget! Sucharit Bhakdi professzor döbbenetes tényeket mutat be legújabb videójában. Az oltások nemcsak közvetlenül ölnek, gyors lefolyású szervi leállást okozva, hanem hosszú távon is, az immunrendszer működésének lerombolásával: A tömeges oltások hatására az elmúlt évszázadban visszaszorított népbetegségek (mint pl. a tuberkulózis) újra felütik a fejüket, a daganatos betegek száma nő. Minden egyes ismétlő oltás tovább rontja ezt a helyzetet, és az adott személy általános állapotától függően előbb vagy utóbb végzetes egészségkárosodást okoz.

Tovább…
Túl későn vette fel a védőoltást az oltásellenes olimpikon?! – Manipulációs stratégiák és COVID
Túl későn vette fel a védőoltást az oltásellenes olimpikon?! – Manipulációs stratégiák és COVID

"TÚL KÉSŐN VETTE FEL A VÉDŐOLTÁST CSOLLÁNY SZILVESZTER, AKI EGY HÓNAPJA KÜZD AZ ÉLETÉÉRT!” Nézőpont és szándék kérdése, hogy mit akar valaki kihozni egy adott eseményből, hogy hogyan akarja a maga oldalához hajlítani a valóságot. A cikk tipikus példája a kifacsart, önkényes ok-okozati kapcsolatnak, a manipulálásnak! A "cél szentesíti az eszközt" hozzáállásnak.

Tovább…
Nem engedelmeskedem! – Gondolatok a szabadságról és nyílt levél a kormánynak
Nem engedelmeskedem! – Gondolatok a szabadságról és nyílt levél a kormánynak

Nem engedelmeskedem! – Gondolatok a szabadságról és nyílt levél a kormánynak. Soha nem hagyhatjuk abba a tiltakozást, mert az a jövőnk záloga! Miért kell folyamatosan hallatnunk a hangunkat? A diktatúra és a tömegpszichózis működésének szakértője, prof. Mattias Desmet (Ghent Egyetem, Belgium) megmagyarázza.

Tovább…
Salus aegroti suprema lex esto
Salus aegroti suprema lex esto

Kedves ORVOSTÁRSAM! "A beteg üdve legyen a legfőbb törvény!” Mondj NEM-et milliárdnyi élet testi, lelki megnyomorítására, egészséges emberek, sőt gyermekek életének indokolatlan veszélyeztetésére!

Tovább…