„ÖKO-LÉTFORMÁK” – szupervályog Búbosház kiállítás és Angyalhegy ökoutópia könyvbemutató, Esztergom, 2018.
– Fényképezte: Fekete “Zolimacska”

Bemutatkozó

„Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja életerőnket.”
Andrew Matthews: Élj vidáman

1993-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, majd 1997-ben pszichiátria szakvizsgát tettem. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben végzett két éves pszichiátriai kórházi munka után a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam, mint klinikus, kutató, oktató és tréner. 2003-ban tudományos doktori (PhD) fokozatot szereztem klinikai orvostudományokból. Kutatási területeim a pszichoneuroimmunológia[1], az allergiás betegségek pszichés vonatkozásai, depressziós és szorongásos zavarok, viselkedéstudomány, kognitív-viselkedésterápia és relaxációs technikák, időskorúak mentális egészsége, életminőség-kutatás. Vezető helyettese voltam annak a munkacsoportnak, amely a Williams Életkészségek – egészségvédő, betegségmegelőző, stresszkezelő, kommunikációs, kapcsolati és személyiségfejlesztő – tréning hazai adaptációját végezte, és jómagam is több száz résztvevőnek tartottam csoportokat. Részt vettem az intézetünk által szervezett – Hungarostudy – utánkövetéses országos reprezentatív egészség- és életminőség-felmérésekben, illetve társszerkesztője és több fejezet szerzője voltam az eredményeket feldolgozó monográfiának. Kutatási munkámat segítette, hogy a prágai Károly Egyetemen elvégeztem egy neves nemzetközi előadók által vezetett egészségügyi informatikai, statisztikai és epidemiológiai kurzust. Az orvosegyetemen orvosi pszichológiát és kommunikációt oktattam a hallgatóknak magyar és angol nyelven. Számos tudományos és ismeretterjesztő publikációt, előadást, közszereplést és rendezvényszervezést tudok a hátam mögött a fenti témákban, illetve több hazai és nemzetközi szakmai társaságnak és egészségvédő programnak voltam a vezetője vagy vezetőségi tagja.

2010-ben úgy döntöttem, hogy más területeken is szeretném kipróbálni magam, és meg sem álltam a kaliforniai sivatagig, ahol a Cal-Earth Intézetben szupervályog-építő tanonc, majd oktató lettem. 2011-ben a párommal és az öcsémmel megalapítottuk a Szupervályog & Permakultúra Műhelyt. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedem a (környezet)tudatos életmód és a permakultúra, ezen belül is elsősorban az organikus, gyógyító építészet területén. Menet közben okj-s aranykalászos gazda- és kőműves szakmát is szereztem.

A kapocs életutam állomásai között az írás és a tanulás-tanítás, az ÉP-ítés, azaz a törekvés a test-lélek-szellem EGÉSZ-ségére, a föld és a Föld gyógyítására. A (környezet)tudatos, „off grid”[2] életmód és a permakultúra elhivatottja vagyok, amely nemcsak ettől a beteg(ítő) rendszertől való függetlenedést és a természet közeli, élhető otthont jelenti a számomra, de a szellem szabadságát is.

Hobbijaim és egyben a munkám része is az írás, olvasás és a zene, és mindenféle kézműves dolog: bútorfestés, „mozaikolás”, kertészkedés. Az írás végigkíséri az életemet: iskolai bulikra írt szösszenetekkel, naplóírással indult, majd évekig a szakcikkekre és ismereterjesztő írásokra és könyvekre korlátozódott, de mindig is hívott a próza: így született első „Kacskaringók” blogregényem[3] és az „Angyalhegy ökoutópia” regénysorozat[3:1], illetve készülő sci-fi novelláskötetem, amelyek befejezését sajnos félre kellett tennem a COVID-ügy miatt. Szakkönyveimet, szárnyait bontogató szépirodalmi munkásságomat, illetve „szupervályogos” könyveimet az angyalhegy.szupervalyog.com/konyveim oldalon mutatom be.

Részletes szakmai önéletrajzom és publikációs listám, illetve az általam tartott tréningek bemutatása a „régi”, szakmai – valtozasok.net – honlapomon található.

A koronavírus könyv szempontjából releváns publikációim (a teljesség igénye nélkül):


  1. Viselkedési, agyi és immun-gyulladásos folyamatok közötti kölcsönhatások interdiszciplináris tudományterülete. ↩︎

  2. hálózaton kívül, és a gáz-, víz-, elektromos és távközlési hálózatoktól független életmódot takarja – lexiq.hu ↩︎

  3. Szak- és szépirodalmi könyveim: angyalhegy.szupervalyog.com ↩︎ ↩︎

Megosztás Facebook-on Megosztás Twitter-en Megosztás LinkedIn-en Megosztás Pinterest-en Megosztás Reddit-en Vágólapra másolás
A könyv egy évnyi önerőből végzett, önkéntes munka gyümölcse. Kérjük támogatását!